Festival ’t Zwarte Schaap

Schaapskudde Orvelte organiseert in samenwerking met Verhalenhuis Brandaan op zaterdagavond 6 juli 2024 en zondag 7 juli voor de 12e keer een festival op de Brink in Orvelte. Een 2-daags gratis festival waar ambachten in de vorm van demonstraties, verkoop van wolproducten en muziek & theater centraal staan.

Zaterdagavond 6 juli 2024 (dag één)

Speciaal avondarrangement van verteltheater, muziek & eten van 17.00 – 22.00 uur. Toegang gratis. Bring your own food of bestel je eten bij de foodtruck. Locatie op de brink.

Tijd: 17.00 uur
Locatie: De Brink, hoofdpodium onder de bomen

Muzikaal Verteltheater voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar.

Een streling voor het oor die je de tijd doet vergeten.
Niels Brandaan en Ha! Man brengen: Een Drentse heidelegende over de herder, de witte heide en andere wonderlijke verhalen over de mens, de natuur en dieren.

Foto: Jan Danis
Foto: Jan Danis

Vertel- en woordkunstenaar, Niels Brandaan Cotterink en de Zuid Afrikaanse cellist en componist in het moment, Franҫois le Roux jongleren met woorden, klanken en muziek en nemen je mee op een onvergetelijke reis in de wereld van de verbeelding.

Tijd: 17.00 – 22.00 uur
Locatie: De Brink

Maal-Tijd

Bring your own food of geniet van heerlijk eten met of zonder vlees van de Schaapskudde van Orvelte en andere streekproducten.

Tijd: 18.30 uur
Locatie: De Brink

Muziekoptreden door The Incredible Stacks

Een never ending muzikaal intermezzo door de mannen met gele pakkken. Die je in hun vliegende muzikale droom mee de avond in slepen.

Tijd: 22.00 uur

De laatste noten en een laatste drankje, wie doet het licht uit?
We laten de blatende schapen alleen en wachten tot de zon opkomt waarna we om 11.00 uur het festival vol van wol, muziek en theater vervolgen.

Zondag 7 juli 2024 (dag twee)

Entree gratis!

Tijd: 11.00 uur
Het hek gaat los

Tijd: 11.00 uur
Locatie: hoofdpodium Onder de Bomen op de Brink

Koffieconcert voor jong en oud

Een bijzondere muzikale melange van de Zuidafrikaanse cellist Francois le Roux en Vertel- en woordkunstenaar Niels Brandaan Cotterink.
Op zondagochtend met een heerlijk kopje koffie in de hand, onder de schapenwolken op de brink van Orvelte luisteren naar een melange van muziek en vertel – en woordkunst is een streling voor het oor en prachtig begin van dag twee van Festival ‘t Zwarte Schaap.

Tijdens dit concert neemt vooral Francois le Roux, Ha! Man de ruimte. Hij is virtuoos op de cello en componeert in het moment.
Hij maakt loops met zijn keyboard en speelt suites van Mozart en Bach. Bovenal staat hij open voor wat hem wordt ingegeven. Laat hem zijn eigen gang maar gaan. Alleen, of in combinatie met vertel- en woordkunstenaar Niels Brandaan.

Tijd: tussen 12.00 – 13.00 uur

De fanfare van De Mannen van Zee

Op het festivalterrein, over de wolmarkt en in de buurt van de schaapskooien.
Ze kunnen zo maar opduiken van elke kant en je verrassen met hun bijzondere instrumenten en stemgeluid. Ze voeren je mee naar hun stekkie in schaapskooi 2 waar De Mannen van Zee, voor jullie de voorstelling Beesterij ten gehoren brengen.

Tijd: 14.00 uur
Locatie: Theater schaapskooi

Dynamisch Muzikaal Verteltheater De Beesterij

Vanaf 10 jaar en volwassenen.

Door het Belgische gezelschap: Meneer Zee & Muzikanten.

In dit op het boek Animal Farm gebaseerde verhaal vertelt Meneer Zee als de eigenwijze, stijfkoppige Ezekiën in de hoofdrol over de dieren op een boerderij die in opstand kwamen tegen de boer die hen beestachtig behandelde. De dieren zette de boer buiten en startte gezamenlijk een nieuw bestaan, met nieuwe regels en nieuwe afspraken en nieuwe liederen.
De varkens namen het roer over, maar of dat goed gaat is de vraag. Tijdens de vertelling begeleiden de knechten van de boer het verhaal muzikaal met de speciaal voor deze voorstelling gearrangeerde muziek op hooivork, melkbus, oliekan, spanzaag, spade, kruiwagen en schapenhek.

Tijd: 15.00 uur
Locatie: Theater schaapskooi

Timo de Jong

Timo de Jong maakt Americana muziek geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw. Hij trad al meer dan achthonderd keer op, waaronder vier keer Eurosonic Noorderslag en meerdere tours door Engeland. Op amuserende wijze zorgt Timo voor een aangename huiskamersfeer tijdens elk optreden.

Foto door Lennard Fopma

Wolmarkt

De wolprijzen van heideschapen zijn de laatste jaren negatief. Particuliere afzet van wol in met name de creatieve sector is van groot belang en kan een belangrijke bron van inkomsten vormen. Ruime 20 standhouders laten een breed scala aan wolproducten zien.

Schaapskudde Orvelte. Drie kramen vol met de mooist geselecteerde ruwe vachten, gekaard wol en lontwol van onze eigen Schoonebeeker en Drentse Heideschapen. Schapen waar de wol nog wel op zit, worden gedurende de dag geschoren.

Maja’s Batik. Zelfgebatikte stoffen naar eigen ontwerp.

Robson. Wol- en leerproducten.

Aafke Oudman. Breiwerk.

Demonstratie breimachine.

Wolatelier ’t Draadje. Handgeverfde vachten en lontwol, wolwerf, handgesponnen wol en ahndgebreide mutsen en truien.

Met Huid en Haar. Gelooide schapenvachten en allerlei schapenartikelen.

Feikje Luxwolda. Zelfgesponnen en geweven pleeds, babydekentjes van zelfgesponnen en geweven schapenwol, gevilte en geweven wollen sjaals, geweven hand- en theedoeken.

De Ullstee. Alles van het Zweedse Gotland Pelsschaap zoals huiden, gekaarde- en breiwol, breiwerk.

Spolletjes. Allerlei soorten wol en zijde, breipakketten, accessoires.

Demonstratie spinnen bij de kraam!

Atelier Het Bonte Schaap. Schilderijen van wol, handgeverfde garens, kruiken en kussentjes.

Oh là là Wolatelier. (Grond-)kussens van gekaarde wol, schilderijen van wol, viltvachten, wandkleden van wol.

Quilt & Vilt. Kauni wol en kleding.

KNUS Dalen. Handgemaakte sieraden van natuurlijke materialenzoals leer, edelsteentjes en zilver voor dames, heren en kinderen. (Vacht-)leren tassen, Klippan wollen plaids, Marius van Dokkum legpuzzels.

Dicky Wanders. Eigengebreide sokken en mutsen.

Kamrin’s Craft te Kronnie. Mohair garens, natuurlijke poppenbeestjes, wollen viltlapjes, lappenpoppen, kleingebreide seizoenskaboutertjes, organic kinderstoffen en kleertjes.

Viltkunst Meta Geerts. Draagbaar vilt, sjaals en sieraden.

Spinsels. 2e, 3e, 4e hands Spinnewielen.

Hobbymatig.

Wol-lokaal. E-spinners, lontwol, conewinders, sokkengaren.

Alpaca Top Dutch. Alpaca’s te zien en verkoop alpacawol.

De Wolplantage. Spin en viltwol van allerlei rassen.